Uzm. Dr. İrem Oral

Bebek Gelişimi

2. Ay Bebek Gelişimi

2. Ay Bebek Gelişimi

Bebeğinizle ilk ayı geride bıraktığınızda ve gün geçtikçe birbirinizle olan iletişiminiz daha da kuvvetlenmeye başlar. Her bebeğin gelişimi farklı olmakla birlikte, bebekler farklı potansiyellere sahip olarak dünyaya gelmektedirler. Sağlık durumunda bir aksama olmadığı sürece her bebek farklı zamanlarda farklı gelişmeler gösterebilir. Bu sebeple bebeğinizi aynı aydaki diğer çocuklarla kıyaslama yapmamanız gerekmektedir. Bu dönemde bebeğiniz ilk aya oranla büyük bir ilerleme yaşar. Kendini ve çevreyi tanımak ister. Her ay boy-kilo takibi, gelişim ve sağlık değerlendirmesi yapmak üzere bebeğinizi doktor kontrollerine götürmeye devam etmelisiniz.

Aşılar

İkinci ay sonunda bebeğinize verem aşısı, pnömokok, beşli karma aşı ve rotavirüs aşısı yapılmaktadır.

Verem Aşısı

Sol omuzda deri altına yapılır. Derinin altına aşı enjekte edilerek küçük bir kabartı oluşturulur, bölgeye 3 gün boyunca su değdirilmelidir. Aşı yapılan yerin zaman içerisinde yara olması, kabuk tutması çok normaldir; aşının doğru uygulanmış olmasının belirtileridir. Bu aşının dikkatli uygulanması çok önemlidir, yanlış uygulanmış olması koruyuculuğu azaltmaktadır. Akciğere yayılan, ölüm riskli olan bulaşıcı verem hastalığına karşı bebekler mutlaka aşılanmış olmalıdır. Tek doz olarak uygulanan bu aşının tekrarı yoktur. 

Pnömokok Aşısı

Menenjit hastalığına neden olan pnömokok bakterisine karşı yapılan aşının ilk dozudur. Bebeklere bacakta bulunan kas içerisinde uygulanır.

Beşli Karma Aşı

Asellüler boğmaca, difteri, tetanoz, polio ve hemofiluz inluenza tip b hastalıklarına karşı bir arada uygulanan aşıların ilk dozudur. Bacakta kas içerisinde yapılmaktadır. Aşıdan sonra ateş, aşı uygulanan yerde ağrı gibi geçici yan etkiler meydana gelebilmektedir. Aşı yerinin ağrısını azaltmak için günde birkaç kez bebeğe soğuk kompres uygulamak faydalıdır.

Rotavirüs Aşısı

Şiddetli ishal ve kusma gibi problemlere sebep olan rota virüsüne karşı uygulanan aşının ilk dozudur. Bebeğe ağızdan ilaç olarak içirilir. Aşıdan sonra bazı bebeklerde hafif ve geçici bir ishal görülebilmektedir.

Fiziksel Gelişim

2. ay ile birlikle bebekler vücutlarına hakim olmaya başlarlar. Kol ve bacaklarını daha net oynatabilirler. Yüzüstü yatırdığınızda başını kaldırabilir veya dik tuttuğunuzda kısa süreli de olsa başını tutabilir hale gelir. İlk ayına oranla uyku düzeninde iyileşmeler başlayabilir ve giderek uyku ihtiyacı kısalır. Gece ve gündüz ayrımı hala yapamayan bebekler için gündüzleri bol ışıklı ortamda tutmak fakat geceleri besleme ve bakım gibi ihtiyaçlarını az ışıklı ve sessiz bir ortamda gerçekleştirmek faydalı olabilmektedir. Bebeğinizi yatırdığınız yerin güvenli olmasına, yatırırken yastık kullanmamaya, yatağında nefes alamamasına neden olabilecek herhangi bir şey bulundurmamaya özen göstermelisiniz. Bebeğinizin dış dünyayı tanıma isteği yavaş yavaş başladığı için özellikle anne sütüyle beslenen bebeklerde meme reddi bu dönemde başlayabilir. Emme esnasında duyduğu bir ses veya nesne onun dikkatini çeker ve memeden uzaklaşır. Bu konuda sabırlı olmalısınız ve onun dikkatini geri kazanmaya çalışmalısınız.

Bilişsel Gelişim

Bir şeyleri elinde tutabilmekten keyif alır ve tuttuğu nesneleri çoğunlukla ağzına götürüp emmeye çalışır. Ellerini ve parmaklarını inceleme isteği oluştuğu için, yüzünü çizmemesi için takılan eldivenleri artık takmamak faydalı olacaktır. Göz koordinasyonu oluşmaya başlar. Yüzüne yakın tuttuğunuz bir nesneyi yavaşça sağa sola hareket ettiğinizde gözleri nesneyi takip edebilir. Bu ay bebeğiniz gülümsemeyi de öğrenecektir. Sevdiği bir hareket yaptığınızda size gülücükle karşılık verebilir.

Duygusal ve Sosyal Gelişim

Bu ay bebekler annelerinin sesini daha fazla ayırt eder hale gelir. Aynı evde bulunduğu veya sık duyduğu kişilerin sesini tanıyabilir. Kucağa alındığının farkına varır ve çoğu bebek bu şekilde sakinleşir. Dinlemekten hoşlandığı müzik veya ninniye ritmik bir şekilde hareket ederek tepki verir. İnsanların onunla konuşmasından ve yüzlerini incelemekten mutlu olur. Bu ay içerisinde bebeğinizi sık sık ismiyle çağırmalısınız. 

Dil Gelişimi

Kendi sesini algılayabilir ve ses çıkarmaktan mutlu olur. Onunla konuşan kişilere cevap vermek ister gibi sese sesle karşılık verir. Genelde bebeklerin ilk çıkardığı ses olan “agu” bu dönemde başlar. 

→ Ayrıca 3. Ay Bebek Gelişimi yazımızı da okuyabilirsiniz.

    Sosyal Medyada Paylaş :
    İndeks