Artık bu aydan sonra bebeğinizin sosyalleşme ihtiyacı da oluştu. Geçtiğiniz aylarda önem sırasına göre en başta olan yaşamsal faaliyetler, yerini sosyal ihtiyaçlara bırakır hale geldi. Bu aydan itibaren bebeğinize uygun oyuncaklar edinerek onun gelişimine katkıda bulunmaya başlayabilirsiniz.
İçindekiler
ToggleBebeğinize 3. ay sonunda yapılması gereken herhangi bir aşı yoktur. Her ay olduğu gibi bu ayda da doktorunuza başvurup aylık boy-kilo takibi, baş çevresi ölçümü ve sağlık kontrollerini yaptırmalısınız. Erken doğum bebeklerde gelişim olarak aksamalar söz konusu olsa da, zamanında doğan bir bebeğiniz varsa ve herhangi bir gelişim geriliği gözlemliyorsanız bunu doktorunuzla paylaşmalısınız.
Bu aydan itibaren bebeğiniz hareketlenmeye başlamıştır. Kafasını sabit tutabilir, yüzüstü yatırdığınızda başını kaldırarak etrafı izleyebilir. Yüzüstü pozisyondayken ellerinin üstünde durarak göğsünü kaldırır ve gövdesini taşımaya başlar. Hareketsiz durmaktan artık hoşlanmayacaktır. Ayakta sabit tuttuğunuzda ayaklarını yere basıp dik durmaya çalıştığını görebilirsiniz. Yatar pozisyondayken ellerinden tutup çektiğinizde kendini kaldırmaya çalışır. Artık bebeğinize beslenme ve uyku gibi rutinleri oluşturabilirsiniz. Çok sık acıkmayan bir bebeğiniz varsa, midesinin kapasitesi daha fazla anne sütü veya mama alabildiği için beslenme saatini bir miktar uzatabilirsiniz. Eskisi kadar sık uyanma ihtiyacı kalmadığı için, tok uyuduğu gecelerde eskiye oranla daha kesintisiz uyuyabilir. Gece uykusu düzenli olmayan bebeğinizi gündüz düzenli aralıkla uyutmanız işe yarayabilir. Artık bebeğinizin oyun ve iletişim ihtiyaçları çoğaldığı için, uyku ve beslenmeye olan düşkünlüğünde birtakım azalmalar meydana gelebilir.
Bebeğinizin beyninin daha hızlı çalışmasını sağlayan kısım giderek gelişiyor. Göz koordinasyonu ve el becerileri güçleniyor. Ellerini daha aktif olarak kullanmaya başlayacaktır. Parmaklarının farkındadır, onları incelemek ister. Kendi elini ve tutabildiği diğer tüm nesneleri hemen ağzına götürmek ister. Beslenme zamanında dahi olsa onu uzaktan çağırdığınızda sesin geldiği yöne doğru bakmaya çabalar. Mekanik sesleri gerçek seslerden ayırt eder, insan sesine ilgisi daha çoktur. Çıngırak benzeri bir oyuncağı eline verdiğinizde sallamaya ve ses çıkarmaya çalışır. Bu aydan itibaren buna benzer neden-sonuç ilişkisi kurmanın temellerini atacaktır. Aynaya bakmaktan ve kendini incelemekten hoşlanır. Bebekler için üretilen kırılmaz oyuncak aynaları kullanmaya başlayabilirsiniz. Farklı dokulardan oluşan nesnelere dokunmaktan ve onları tanımlamaktan keyif alacaktır. Havlu, kadife, keçe, peluş gibi maddelerden yapılmış oyuncakları ona tanıtabilirsiniz.
Bu aydan itibaren bebeğinizin favori nesnesi de oluşabilir. Oyuncak, yastık, battaniye gibi bir eşyaya daha çok bağlanabilir. Diğer çocuklar yetişkinlerden daha fazla ilgisini çeker. Anne ve babasına her zaman yakın davransa da, sevdiği diğer kişilerle de sosyal ilişki kurabilmek ister. Aynı şekilde hiç tanımadığı kişilere karşı da ağlayarak tepki verebilir. Annesi veya babasını gördüğünde heyecanını belli eder, hareketleri fazlalaşır. Onunla ilgilenen kişilere sesli bir şekilde kahkaha atar. Bebeğinize sevgi göstermeli, dokunmalı, sarılmalı, sık sık ten temasında bulunmalısınız. Bu onun rahatlamasına, kendini güvende hissetmesine ve huzurlu bir bebek olmasına yardımcı olur. Ağlama süreleri eskiye göre giderek azalır. Mevsim elverişli ise bebeğinizi bol bol dışarı çıkarmanız faydalı olacaktır. Hava almak, çevreyi görmek ve tanımlamak bebeğinizi sakinleştirecektir.
Onunla konuşuyor olmanız onu rahatlatır, kendini yalnız hissetmesini engeller. Basit cümlelerle herhangi bir konu hakkında bebeğinizle sık sık konuşun. Kelimelerin anlamlarını anlayamasa da duydukları onu mutlu edecektir. Özellikle ses tonunuzda değişiklik yaparak konuşmanız daha çok ilgisini çekecektir. Örneğin; ona bir masal okuyun ve karakterleri farklı ses tonuyla canlandırın. Beyninin işitme ve fonksiyonları daha iyi geliştiği için sizinle konuşmaya çalışır, anlamsız seslerle söylediklerinize karşılık verir.
→ Ayrıca 4. Ay Bebek Gelişimi yazımızı da okuyabilirsiniz.