Uzm. Dr. İrem Oral

Bebek Gelişimi

1. Ay Bebek Gelişimi

1. Ay Bebek Gelişimi

Bir bebeğin dünyaya gelmesi mucizevi bir olaydır. Dünyaya geldiğinde tüm ihtiyaçları için tamamen annesine bağlıdır, ancak zamanla birçok şey öğrenecek ve bir birey olma yolunda hızla ilerleyecektir. İlk yıl bebeğiniz gelecekteki yılların temelini oluşturacak bilgi ve alışkanlıkları edinir. Erken doğan bebeklerin gelişim düzeyleri, zamanında doğan bebeklere göre biraz yavaş olabilmektedir. İlk ay bebeğinizin dünyaya, ailesine alışması için zorlu fakat yeni deneyimlerle dolu olacaktır.

Aşılar

Bebeğin doğduğu gün hastaneden taburcu edilmeden Hepatit B aşısının ilk dozu yapılır. Hepatit B çok kolay yollarla bulaşabilen; vücutta yayılmasıyla birlikle karaciğerde enfeksiyon, karaciğer yetmezliği ve kanser gibi sonuçlara neden olan bir hastalıktır. Bebeğe bu hastalığın bağışıklığını kazandırmış olmak çok önemlidir. Zamanından erken ve düşük doğum kilosuyla doğan bebeklere aşı yapmak için bir süre beklenilebilmektedir. 

Hepatit B aşısının ikinci dozu bebek 1. ayını tamamladıktan sonra yapılmaktadır. Aşıdan sonraki birkaç gün içerisinde bebekte huzursuzluk, hafif ateş, aşı yerinde kızarıklık görülebilir. Bunlar hafif yan etkiler olmakla birlikle kısa süre içerisinde geçmektedir. Daha ciddi etkilerde doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Bebek doğduktan hemen sonra, yenidoğanlarda hemen salgılanamayan ve eksikliği başta göbek bağı kanaması gibi problemlere yol açan K vitamini aşı şeklinde yapılır.

Fiziksel Gelişim

Bebeğinizin doğduğu ilk günlerde vücudunda ve yüzünde şişlikler olması normaldir. Özellikle normal doğumda bebeğin kafa yapısında uzun ve sivri bir görünüm meydana gelebilir. Göz kontrolünü tam olarak sağlayamadığı ve yüzünün yapısı sebebiyle gözlerinde şaşılık olabilir. Bu görünüm kusurları zaman içerisinde geçecektir. Vücuttaki ödemlerin geçmesiyle birlikte genellikle ilk haftada bebeklerde doğum kilosunun yüzde 10’u kadar kilo kaybı görülebilir. Bu kilo kaybından sonra bebekler hızla kilo almaya başlar. Doğumdan itibaren bir süre boyunca bebek anne karnındaki konumuna alıştığı için kas yapısı ilerleyen günlerde düzelecektir. Yenidoğan bebekler ilk aylarında günün 16-18 saatini uyuyarak geçirirler. Gece ve gündüz kavramları yoktur. Uykularından geriye kalan vakitlerini de beslenerek geçirirler. Anne sütü alan bebekler 2 saatte bir, formül mama ile beslenen bebekler ise doktorunuzun tavsiye ettiği saatlere uyarak beslenmelidir. İlk haftalarda bebeğin göbek bağı düşene kadar gerekli bakımların yapılması da ihmal edilmemelidir.

Bilişsel Gelişim

Doğumdan itibaren bebeğinizin sinir sistemi gelişmeye başlar. İlk aylarından başlayarak gelecekte yapacağı hareketlerin temellerini atarlar. Bebekler dünyaya emme refleksiyle birlikle gelirler. Doğumdan sonra zaman kaybetmeden bebek beslenmeye başlanmalıdır. Anne karnındayken oluşan, doğduktan birkaç ay sonra devam eden ani harekette veya yüksek seste bebeğin kollarını iki yana doğru hızla açması görülür. Buna Moro refleksi denilmektedir. Zamanla kaybolan bu motor becerisi bebeğin gelişimi için önemlidir.  Kendine yakın olan zıt renkli ve parlak maddeler bu ayda dikkatini çekmeye başlar. Çıngırak türü oyuncakların sesine karşı tepki oluşturabilir. Yakalama refleksi sayesinde avcunun içine parmağınızı koyduğunuzda sıkıca tutar. 1 ay süre içerisinde kollarını ve bacaklarını tanımaya başlarlar. Başlarını bu dönemde kaslarının zayıflığından ötürü henüz tutamadıkları için kucaktayken baş kısımları mutlaka desteklenmelidir. 

Duygusal ve Sosyal Gelişim

Bebekler yardım isteklerini ağlayarak belli ederler. Acıktığında, bez değişimi gerektiğinde, yorulduğunda, uykusu geldiğinde ve diğer tüm ihtiyaçlarını bu şekilde belli ederler. Ağlama dönemleri zaman zaman çok fazla sürebilir. Ne istediğini zaman içerisinde daha iyi anlar hale geleceksiniz. Annesini sesinden ve kokusundan tanırlar, ağladıklarında annelerinin yardımıyla sakinleşebilirler. Uzaktaki nesneleri bulanık olarak görürler. Fakat yakınında olan insanlarla göz teması kurmaktan hoşlanırlar. Onunla göz teması kurarak konuşmanız hoşuna gidecektir. Dokunmak, temas etmek, ufak masajlar yapmak, ninniler söylemek 1 aylık bebekle iletişim kurmanın en güzel yolu olacaktır.

Dil Gelişimi

Bebeğin ağlaması konuşması için zemin hazırlayan bir eylemdir. Doğumdan itibaren ufak sesler çıkarma, ağız hareketleri, ağlamanın şiddeti dil gelişimin oluşmasını sağlar. Onunla konuştuğunuzda size odaklanarak ağız hareketlerinizi takip eder. Özellikle anne ve babası gibi kişilerin seslerine karşı tepki verir. 

→ Ayrıca 2. Ay Bebek Gelişimi yazımızı da okuyabilirsiniz.

    Sosyal Medyada Paylaş :
    İndeks