Bebeğiniz giderek daha aktif hale geliyor. Yeni oyunlar keşfetmek istiyor, aynı şeyleri yapmak istemiyor. Bebeğinizle daha kaliteli zaman geçirmek onun gelişimine en büyük katkı olacaktır. Onu bir şeyler yapması için asla zorlamamalısınız. Gelişim uzun bir süreçtir ve her bebek bu süreci farklı zamanlarda tamamlayacaktır.
İçindekiler
ToggleBu ay içerisinde bebeğinize meningokok aşısı yapılacaktır. Devletin ödemesi kapsamında olan bir aşı olmaması sebebiyle ücretli bir aşıdır. Bacaktan kas içerisine enjekte edilerek uygulanır.
Meningokok, menenjite neden olabilen birkaç mikroptan biridir. Oluşması durumunda beyin zarında iltihaplanmaya sebep olarak duyusal kayıplar, zeka geriliği ve ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir. Özellikle bebek ve küçük çocuklarda daha sık karşılaşılan bir hastalıktır. Bazı ülkelerde daha çok rastlanıldığı için yurtdışına çıkan yetişkinlere de gerek görüldüğü takdirde yapılmaktadır. Meningokok mikrobu taşıyan bir kişi etrafındaki kişilere de kolayca bulaştırabildiği için aşılanma önemli bir tedbirdir. Doktorunuza danışarak aşı için karar verebilir, yaptırmanız veya yaptırmamanız halinde olabilecek sonuçları öğrenebilirsiniz.
Emekleyen bebekler, emeklemelerini profesyonel hale getirebilirler. Emekleme esnasında bir elinde oyuncak taşıyabilir, etrafında olan biteni takip edebilir, ileri ve geri gidebilir. İçerisinde merdiven olan bir evde yaşıyorsanız bebeğinizin merdivene tırmanma ihtimalinden ötürü koruma bariyerleri alabilirsiniz. Artık yürümeye giden yolda birkaç yeni hareket daha öğrenecektir. Eşyalara tutunup ayağa kalkabilen bebekler, tutunarak sağa sola ilerlemeye başlayabilir. Ayaklarını ve dizlerini kullanmayı öğrenmek sizin tahmininizden daha zor bir olaydır, bebekler bunun için çok ciddi bir efor sarf eder. Yürümesine yardımcı olmak için onu ellerinden tutup adım atmaya teşvik edebilir, yürüme yardımcıları oyuncaklardan edinebilirsiniz. Henüz yürümeyen bebeklerinize ev gibi ortamlarda ayakkabı giydirilmemesi gerekmektedir. Çıplak ayakla yürümeyi öğrenmek ayak kaslarını kuvvetlendirir, yürümeyi ve dengede durabilmeyi kolaylaştırır. Ayakları bu dönemde hızla büyüdüğü için ayakkabının dar gelmesi halinde bebeğinizin ayakları sıkışacak ve gerektiği şekilde büyüyemeyecektir. Giydirdiğiniz ayakkabının ölçüsünün her zaman tam ölçü olmasına dikkat edilmelidir. Yemek zamanlarında bebeğinizi yalnız bırakmayın ve birlikte yemek yemeye özen gösterin. Sizi izlediği takdirde birçok şeyi daha hızlı öğrenecektir. Bebeğinizin henüz dişlerinin çıkmaması onun taneli yemekleri yiyemeyeceği anlamına gelmez. Damaklar da dişler kadar iyi ezicilerdir. Devamlı aynı yiyecekleri değil çeşit oluşturmaya çalışın. Sevmediği bir yiyecekte ısrarcı olmayın. Bir süre sonra o yiyeceği tekrar vermeyi teklif edin. Bu aydan itibaren sizin yediğiniz ev yemeklerinin tuz ve baharat eklenmemiş halini bebeğinize yedirebilirsiniz.
Bazı bebeklerin herkesle güzel vakit geçirebilmesi, bazılarının ise anneye aşırı düşkün olmaları çok normaldir. Annesiyle daha çok zaman geçiren, tüm bakımını annesi üstlenen bebeklerde daha çok görülür. Yabancılardan korkan bebekler için zamanla her şey yoluna girecektir. Kalabalık bir ortamdayken çekimser bebeklere yaklaşmak isteyen kişilere, ilk hamlenin bebeğinizden gelmesi gerektiğini söyleyebilirsiniz. Bu durumda bebeğin temkinli yaklaşımı daha çabuk azalacaktır. Kendi yaş grubundan bebeklerle bir araya gelmesi, iletişim oluşturabilmesi için önemlidir. Böyle ortamlarda bebeğinizin ne kadar farklı bir tutuma sahip olduğunu ve kendine yeni bir şeyler kattığını gözlemleyebilirsiniz. Bebeğiniz söylediğiniz tüm kelimeleri anlamlandıramasa da, ses tonunuzdan büyük çıkarımlar yapabilir. Konuşurken yalnızca sözcüklerinize de değil, sesinizin tonuna da dikkat etmelisiniz. Artık “hayır” komutunu algılasa da neyi yapmaması gerektiğini henüz hala anlamış olamayabilir. Bunun için bir süre daha beklemelisiniz. Bazı bebekler artık “mama, baba, dede” gibi basit kelimeleri söylemeye başlayabilir. Sık kullandığınız bir oyuncağını sorduğunuzda size getirebilir, sevdiği hayvanları tanıyarak seslerini taklit edebilir. Kelimelerle ifade edemediği şeyleri parmağı yardımıyla size gösterebilir. → Ayrıca 10. Ay Bebek Gelişimi yazımızı da okuyabilirsiniz.Duygusal ve Sosyal Gelişim
Dil Gelişimi