Bebeğiniz size bireyselliğini kanıtlamaya çalışıyor ve giderek hareketleniyor. Bu aylarda yapmanız gereken en büyük şey, olası ev kazalarına karşı önlem almak olacaktır. Bebeğiniz hızla büyüyor ve siz de onun her gelişimini yakından takip ediyorsunuz. Özellikle ilk sözcük, ilk adım, ilk diş gibi önemli olayların yaşanacağı bu günlerde önemli olayları not etmeniz, gelişiminin fotoğraflarını çekmeniz size güzel bir anı olacaktır.
İçindekiler
ToggleBu ay bebeğinize herhangi bir aşı uygulanmayacaktır. Bebeğiniz hakkında danışmak istedikleriniz, bebeğinizin boy-kilo takibi ve baş çevresi ölçümü için aylık doktor kontrolüne gidebilirsiniz. Her bebeğin gelişim aşaması birbirinden çok farklı olsa da, gördüğünüz ve tespit ettiğiniz gelişim geriliği varsa bunu doktorunuzla paylaşmalısınız.
Birçok bebek bu ay itibariyle kolları yardımıyla sürünerek ilerlemeye veya emeklemeye başlayabilir. Bebeğiniz hareketlendiyse evinizi onun için güvenli bir ortam haline getirmeniz gerekir. Sivri köşeler kapatılmalı, priz koruyucu kullanılmalı, pencere kilitleri takmalı, ulaşabileceği yerde kablo olmamasına dikkat edilmeli, etrafta yutabileceği küçük parçalar bırakmamalı, kimyasal maddeleri yukarı raflara taşımalısınız. Emekleyen çocuklar koltuk, sandalye, masa gibi yerlere tutunup ayağa kalkmak isteyecektir. Bu isteğini desteklemeli, ancak herhangi bir geriye doğru düşme olasılığına karşı yanında olmalısınız. Bu aydaki bebeklerin günde 13-14 saat uykuya ihtiyaçları vardır. Sabahları erken kalkan bebeğinizi gündüz 2 kez kısa aralıklarla, geç kalkması halinde de gün içerisinde 1 kez uyuması yeterli olacaktır. Bebeğinizin görme yeteneği, artık yetişkin seviyesine kadar gelmiş bulunmaktadır. Bulunduğu ortamdaki her şeyi görebilir ve hareketli şeyleri takip eder. Kendini besleyebilme yeteneğinin gelişmesi için sebze veya meyveleri parmak boyutunda hazırlayıp eline verebilirsiniz. Sert sebzeleri buharda haşlama yöntemiyle yumuşatarak vermelisiniz. Yeme anında besinlerin boğazına kaçabilmesi ihtimalinden ötürü mutlaka yanında olmalısınız. Bu ay ek gıdalarınıza balık, mercimek, bulgur, köfte de ekleyebilirsiniz. Bebeğinize hazırladığınız tüm besinlerde baharat ve tuz takviyesi asla olmamalıdır.
Oyuncakları içerisinde hangisinin ses çıkardığını, hangisinin yumuşak olduğunu, hangisini sallaması gerektiğini yavaş yavaş algılayabilir. Küçük-büyük ayrımını oluşturacak deneyimler yapmaya çalışır. Küçük olan oyuncağını büyük olanının içine koyabilir. Birden fazla faaliyeti bir arada yapabileceği aktivite masaları bu dönemde iyi bir oyuncak seçimi olabilir. Birkaç cümleden oluşan basit komutlarınızı uygulayabilir. Birbiri üzerine dizmiş olduğunuz blokları yumuşak bir top yardımıyla önce siz devirin, sonra da onun yapmasını isteyin. Koordinasyonun gelişmesi için güzel bir oyun olacaktır.
Bebeğiniz bir nesneyi yere atar ve sizden onu almanızı ister. Bu onun çok keyif alacağı bir oyundur. Kendi benliğini oluşturmakla birlikte, bebeğiniz artık hislerini size daha iyi iletebilir. Sevdiği birini görünce heyecanlanıp sarılabilir, öpücük atabilir. Bebeğinizin artık utanma duygusu da gelişiyor. Sizin yanınızda daha rahat, yabancıların yanında daha çekimser olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Bu aydaki bebekler çok iyi birer gözlemcidir. Yakınındaki kişilerin duygu durumlarını taklit etmeye çalışırlar. Sinirli olan birinin yanında bebeğiniz de onun gibi davranmaya başlayabilir. Bebeğinizi birine bırakıp ondan ayrılmanız gerekiyorsa, bunu yanından bir anda kaçarak yapmamalısınız. Gitmeniz gerektiğini, ne zaman döneceğinizi anlatmalı ve onunla vedalaşmalısınız. Geri döndüğünüzde size güven oluşturacak, bıraktığınızda kaygılanmayacaktır. Evinizin içerisindeki günlük rutinlere alışmaya başlamıştır. Yatağa yatırdığınızda uyku saatini olduğunu, mama sandalyesine oturttuğunuzda yemek vakti olduğunu anlar. Kendine zarar verebilecek bir hareketi olduğunda bebeğinize “hayır” demekten kaçınmayın. Ses tonunuzdaki kararlıkla birlikte hayır komutunu algılamaya başlayacaktır.
Artık bebeğiniz sizden daha çok ilgi beklediği için günlük faaliyetlerinizi yapmakta zorlanıyor olabilir, bu sebeple televizyonu bir çözüm olarak görebilirsiniz. Ancak uzmanlar en az 2 yaşına kadar bebeğinize fazla televizyon izlettirmenin başta konuşma güçlüğü ve dikkat eksikliği olmak üzere birçok problemi de beraberinde getireceğini belirtiyor. Televizyon izletilen bebeklerin diğer bebeklere oranla dil gelişiminde sıkıntılar olabilmektedir. Bebeğinizle iletişim sağlamanın en güzel yolu ona şarkı söylemek, oyunlar oynamaktır. Sizin dikkatinizi çekmek ve daha çok ilgi istediğinde sesinin daha yüksek çıktığını fark edeceksiniz.
→ Ayrıca 9. Ay Bebek Gelişimi yazımızı da okuyabilirsiniz.