Bebeğinizin sabit olarak yaşadığı günleri artık geride bıraktınız. Bu aydan itibaren onun hareketlenmesine, emekleme ve yürüme çalışmaları yapmasına şahit olacaksınız. Artık kendi kişiliğini oluşturan, favori nesneleri olan merak duygusu gelişen bebeğinizle daha aktif vakit geçirmeye hazırlıklı olun.
İçindekiler
Toggle7. ayda bebeğinize uygulanması gereken herhangi bir aşı yoktur. Aylık rutin muayenesi yapılmalı, boy-kilo takibi, baş çevresi ölçümü kontrol edilmelidir. Bu ay içerisinde bebeğinizin iki elini kullanamaması, oturamaması, insanlara ilgi göstermemesi, bilinçli olarak gülememesi, elindeki nesneyi ağzına götürememesi, göz koordinasyonu oluşturamaması gibi problemler varsa bunu doktorunuza belirtmelisiniz.
Bebeğinizin el becerileri giderek güçleniyor. Onu kendi başına su içmeye, eline verdiğiniz yiyecekleri yemeye teşvik ederseniz bu yeteneği daha çabuk gelişecektir. Bu aydan itibaren bebeğiniz alkış yapmayı da öğrenecektir. Birçok bebeğin bu ayda diş çıkarması beklenir. Bazı bebeklerde sıralama değişse genellikle ilk diş olarak ön-alt dişler görünecektir. Henüz diş çıkarmamışsa; bebeğinizde huzursuzluk, diş kaşıntısı, salya artışı gibi belirtiler varsa her an diş ile karşılaşabilirsiniz. Soğutulmuş diş kaşıyıcıları bebeğinizin acıyan damakları için yararlı olabilir. Bir koltuğa, sandalyeye tutunup dik durmaya başlayabilir. Yürümeye doğru giden yoldaki büyük adımlardan biri de budur. Çoğu bebeğin otururken desteklenme ihtiyacı bu dönemde bitmiştir. Karnının üzerine doğru yatırdığınızda ayakları ve kolları yardımıyla sürünme çalışmalarına başlayacaktır. Ulaşmak istediği yere yuvarlanarak giden bebeklerde bu dönem biraz daha gecikebilmektedir. Bebeğinizin temel gıdası halen anne sütü veya formül mama olsa da, ek gıda yolunda biraz daha aşama kaydetmiş olmalıdır. Artık yiyeceklerini tam püre değil, biraz taneli olarak verip bebeğinizin çiğneme özelliğini geliştirmelisiniz. Bebeğinize hazırladığınız sebze yemeklerine yağsız kıyma ya da tavuk ekleyebilirsiniz. Çeyrek yumurta sarısıyla başlayarak, yumurtaya da geçiş yapabilirsiniz. Tuzu alınmış peynir, tarhana çorbası, tahıl ilaveli mamalar bu ay içerisinde bebeğiniz için uygun olan diğer gıdalardır. Bebeğinize verdiğiniz sebze ve meyvelerin mevsime uygun, et ürünlerinin ise mutlaka taze olmasına dikkat etmelisiniz.
Bebeğinizin ince motor gelişimi hızla sürüyor. Parmaklarının arasındaki nesneleri daha iyi kavrayacak ve tutacaktır. İki eline birden oyuncak alıp, ikisini birbirine vurabilir. Çıkan ses onu daha fazla teşvik edecektir. Elinden düşürdüğü oyuncağını bulup tekrar eline alır. Onu düşündürmek ve hareketlendirmek istiyorsanız oturur pozisyondayken sevdiği bir nesneyi biraz uzağına koyun ve bebeğiniz bu nesneye ulaşmaya çalışsın. Birkaç başarısız deneyimden sonra kısa süre içerisinde oyuncağına ulaşmayı öğrenecektir. Artık birbiriyle ilişkili kavramları öğrenebilir. Örneğin; iki parçalı bir oyuncağın birini gösterdiğinizde onun diğer parçasını zihninde kavrayacaktır. İşlevi olan oyuncaklarını yavaş yavaş tanımlar. Sık gördüğü bir nesnenin ne işe yaradığını öğrenebilir.
Hareketli olan bebekler bu aydan itibaren ufak yaramazlıklar yapabilir. Özellikle cep telefonu ve televizyon kumandası gibi nesnelere her bebek ilgi duyar ve ellerine aldıklarında yere düşürebilir. Henüz bebeğiniz sizin ona verdiğiniz komutları algılayamayacak, algılasa dahi kısa süre içerisinde unutacaktır. Bu sebeple bu tip şeyleri bebeğinizden uzak tutmanızda fayda vardır. Zararlı-zararsız, eşya-oyuncak ayrımını bebeğiniz değil siz yapmalısınız. Büyüdükçe terkedilme korkusu daha aktif hale geldiği için, annesine çok düşkün olan bebeklerde anneden ayrılma durumunda huzursuzluk ve tedirginlik görülür. Bu tip durumlarda başka yetişkinlerle iyi vakit geçirmesini sağlayın ve onları uzaktan izleyin. Tedirginliği başlayınca gidip onu sakinleştirin. Böylece bebeğinizin güven duygusu sarsılmadan sosyal hale gelmesini sağlamış olursunuz. İnsanların ve eşyaların kaybolup göründüğü “cee-e” gibi oyunlar bebeğinize oldukça keyif verir. Bir şeyleri görmese dahi orada olduğunu algılar. Her oyunda size kahkahalar atıp bunu belli edecektir. Farklı dokulardaki pelüş hayvan figürlü oyuncaklar ve yumuşak renkli toplar bu dönemde favorisi olabilir.
Ses çıkarma kabiliyeti biraz daha gelişen bebeklerinizi artık sessiz halde görmeniz daha zor hale gelecek. Çıkardığı sesleri genellikle zincirleme olarak oluşturur ve uzun sesler çıkarabilir. Sizin ağız hareketlerinizi dikkatli inceler ve onları taklit eder. Mutlu olduğunu veya üzüldüğünü artık çıkardığı seslerde daha çok ayırt edebileceksiniz. Kendi çıkardığı sesler onun da hoşuna gidecek ve kendi sesini duymak onu daha çok ses çıkarmaya teşvik edecektir.
→ Ayrıca 8. Ay Bebek Gelişimi yazımızı da okuyabilirsiniz.