Uzm. Dr. İrem Oral

Bebek Gelişimi

5. Ay Bebek Gelişimi

5. Ay Bebek Gelişimi

Doğumdan bu yana uzunca bir yolda ilerleyen bebeğiniz her geçen gün yeni şeyler öğreniyor ve gelişimine katkıda bulunacak en iyi etkende ailesidir. Ailesinin desteğini ve sevgisini alan bebeklerin her şeyi zamanında başarabildiğini bilmelisiniz. Bu aydan itibaren seslere tepki vermeyen, eline verilen nesneyi tutamayan, hiçbir ses çıkarmayan, anne ve babasına yakınlık göstermeyen bir bebeğiniz varsa bunun nedenlerini araştırmalısınız.

Aşılar

Bu ay bebeğinize yaptırmanız gereken bir aşı yoktur. Yalnızca rutin doktor muayenenize gidip bebeğinizin boy-kilo artışı, baş çevresi ölçümü ve diğer sağlık kontrollerini yaptırmalısınız. Herhangi bir sağlık problemi veya tespit ettiğiniz bir gelişim geriliği varsa bunu doktorunuzla paylaşmalısınız. Doktora gitmeden önce soracağınız soruları not almanız daha iyi olacaktır. Böylece aklınızdaki tüm soruların yanıtlarını almış olursunuz. 

Fiziksel Gelişim

Bu aydaki bazı bebekler geceleri kesintisiz uyuma alışkanlığı kazanabilir. Uykudan önce ılık bir duş, masaj, ninni söyleme gibi uykuya hazırlık rutinleri oluşturursanız, bebeğiniz uyku saatinin geldiğini daha iyi anlayacaktır. Uyku ihtiyacı azalmaya başladığı için gece uykusunu iyi uyuyan bebeklerin günde 1-2 kez uyuması yeterli hale gelecektir. Bebeğiniz esneme, gözlerini kaşıma gibi uyku belirtileri verdiğinde fazla zaman geçirmeden onu uykuya yatırmalısınız. Uyku zamanı geçen bebeklerde hırçınlaşma, uyumada güçlük gibi problemle görülebilir. Artık ayakları da bebeğinizin dikkatini çekmiştir. Özellikle sırt üstü yattığında ve ayakları çıplak olduğunda onlarla oynamak ister. Ek gıdaya geçmek için kısa bir süre kalmış olsa da bazı bebeklerin çiğneme ve yutma refleksleri henüz gelişmediği için bazı sorunlar yaşarlar. Artık siz yemek yerken bebeğinizin sizi izlemesine izin vererek yemek yeme kabiliyetini oluşturabilirsiniz. 5.ay sonuna kadar oturma yeteneği birçok bebekte gelişmiş hale gelir. Olası bir düşmeyi engellemek için bebeğin yanında durmak veya destekleyici yastıklar koymak gerekebilir. Bebeğinizin dili üzerindeki sinirler her zamankinden daha fazla olduğu için eline aldığı her şeyi ağzına götürmesi normaldir. Bu yöntem bebekler için dış dünyayı tanıma şekillerinden biridir. 

Bilişsel Gelişim

Elinde tuttuğu nesneleri giderek daha sıkı kavrar. Bir elinden diğer eline bir şeyler geçirebilir. Düz olarak tuttuğunuzda birkaç saniye ayakta kalabilecek kadar kasları güçlenmiştir. Sevdiği oyuncakların yalnızca bir parçasını dahi görse onu tanıyabilecektir. Bir oyuncağının üzerine battaniye örttüğünüzde oyuncağın kaybolmadığını, orda olduğunu anlar hale gelmeye başlar. Göz ve beyin koordinasyonu geliştiği için hareket eden nesneleri dikkatli bir şekilde izler. Yürüyen, kendi etrafında daireler çizen oyuncaklara ilgisi büyüktür. Bebeğinizin görme duyusu giderek gelişiyor. Bu ayda iki rengin farklı tonlarını bile ayırt edebilse de kırmızı, sarı, yeşil gibi ana renkler ilgisini daha fazla çekecektir.

Duygusal ve Sosyal Gelişim

Bebeğiniz kendi adını tanıyabilir, ona seslendiğinizde size bakabilir. Televizyondaki veya başka bir dijital ortamdaki konuşma sesleriyle, gerçek insanların konuşma seslerini anlayabilir. En büyük eğlencesi onunla konuşulmasıdır. Bebeğiniz artık duygularını daha net bir şekilde ifade edebilir. Kızdığında, üzüldüğünde veya mutlu olduğunda bunu kolayca anlayabilirsiniz. Sevdiği bir nesneyi elinden aldığınızda size sinirlenecektir. Mizah yeteneği de giderek güçlendiği için onunla olan oyunlarınızda size daha çok gülerek tepki verecektir. Annesi yanından ayrıldığında ağlar ve kucağa alınmak istediğini belli eden hareketler sergiler. Tanımadığı insanları gördüğünde ağlayan bir bebeğiniz varsa onu bu duruma zorlamadan alışmalısınız. Ağlıyorsa önce konuşarak sakinleştirmeli, sonra da ona yaklaşan kişilere yumuşak tavırlarla yaklaşmasını isteyebilirsiniz. Özellikle dışarı çıktığınızda sorunlar yaşamınıza neden olan bu durum sabrınız sayesinde kısa sürede geçecektir. 

Dil Gelişimi

Dudaklarıyla tükürük baloncukları çıkarabilir ve bundan keyif alır. Bebeğiniz bu aylarda iki harfi bir araya getirip ma-ma, da-da, ba-ba gibi sesler çıkarıp bunları tekrarlayabilir. Bebeğinizin kelime söylediğini zannediyor olabilirsiniz ama o bunu henüz bilinçli yapmıyor. Sık sık duyduğu hayvan seslerini bu aylarda ayırt edebilir. Örneğin; bir köpek anladığında bunu anlar. Değişik tarzda melodiler içeren şarkılar dinlettiğinizde her şarkıya farklı tepkiler verdiğini görebilirsiniz. Bu aylardan itibaren bebeğinizin bir favori şarkısı veya ninnisi oluşabilir. 

→ Ayrıca 6. Ay Bebek Gelişimi yazımızı da okuyabilirsiniz.

    Sosyal Medyada Paylaş :
    İndeks